I det danske vaccinationsprogram vaccinerer vi mod 10 sygdomme. Sygdommene er valgt, fordi de er alvorlige og forekommer relativt ofte. 

Det danske børnevaccinationsprogram har til formål at beskytte både den enkelte og de mange. Jo flere børn, der bliver vaccineret, desto færre kan bringe smitten videre.

Nogle børn kan ikke tåle at blive vaccineret, fordi de er enten er for små eller har bestemte sygdomme. Disse børn vil være beskyttet, hvis tilstrækkeligt mange andre børn vaccineres, så virus ikke kan cirkulere i befolkningen. Dette fænomen kaldes ”flokbeskyttelse”.

Vaccinationerne er gratis, og det er frivilligt, om du vil lade dit barn vaccinere. Vaccinationerne gives hos den praktiserende læge.

Alder Vaccination Børneundersøgelse
5 uger  
3 måneder Difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Haemophilus influenza type b (Hib)-infektion (DiTeKiPol-Hib-vaccination)Pneumokoksygdom (pneumokokvaccination)  
5 måneder Difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Haemophilus influenza type b (Hib)-infektion (DiTeKiPol-Hib-vaccination)Pneumokoksygdom (pneumokokvaccination)
12 måneder Difteri, stivkrampe, kighoste, polio og Haemophilus influenza type b (Hib)-infektion (DiTeKiPol-Hib-vaccination)Pneumokoksygdom (pneumokokvaccination)
15 måneder Mæslinger, fåresyge og røde hunde  
2 år  
3 år  
4 år Mæslinger, fåresyge og røde hunde
5 år Difteri, stivkrampe, kighoste og polio (DiTeKiPol-revaccination)
12 år HPV vaccination – mod kræft og kønsvorter (to vaccinationer med minimum seks måneders mellemrum)  

Her er de sygdomme, som dit barn bliver tilbudt vaccination imod

  • Difteri. En smitsom og livstruende sygdom. Begynder oftest med feber og alvorlig halsbetændelse, som kan medføre kvælning. Difteri-bakterier kan danne et giftstof, der kan sprede sig og give betændelse i andre dele af kroppen. Der har ikke været tilfælde af difteri i Danmark siden 1998, men sygdommen forekommer i mange andre lande. 
  • Stivkrampe. Skyldes en bakterie, som findes i jorden og kan komme ind i kroppen via sår. Bakterien danner et giftstof, der trænger ind i nervesystemet og medfører muskelstivhed og anfald af kramper. I værste fald kan vejrtrækningen stoppe.
  • Kighoste. Skyldes en meget smitsom bakterie. Sygdommen ligner i starten en almindelig forkølelse, men udvikler sig med meget voldsomme og langvarige hosteanfald. Kighoste hos spædbørn kan være livstruende, fordi helt små børn ikke har kræfter til at hoste det seje slim op.
  • Polio. Polio-virus er meget smitsomt. De fleste får ingen eller kun lettere symptomer som feber og hovedpine i nogle dage. Enkelte får alvorlige lammelser, som kan være dødelige. Der har ikke været poliosmitte i Danmark i mange år, men sygdommen findes stadig i andre dele af verden.
  • Hib-bakterien. Kan især hos små børn give alvorlige og potentielt livstruende sygdomme som hjernehindebetændelse og strubelågsbetændelse. Hib-infektioner kan give varige mén som nedsat hørelse og hjerneskade.
  • Pneumokok-sygdom. Kan i alvorlige tilfælde give varige skader som nedsat hørelse og hjerneskade og i sjældne tilfælde dødsfald. Pneumokokker kan også give blodforgiftning og hjernehindebetændelse.
  • Mæslinger. En meget smitsom virussygdom, som typisk begynder med høj feber, forkølelse og et rødplettet udslæt. Mellemørebetændelse og lungebetændelse følger ofte med. I sjældne tilfælde kan der opstå hjernebetændelse, der kan medføre varig hjerneskade og i værste fald dødsfald.
  • Fåresyge. Skyldes en virus, som giver betændelse og hævelse i spytkirtlerne, let feber og utilpashed. Nogle smittede kan få en mildere hjernehindebetændelse, og enkelte børn bliver døve på det ene øre. Hos drenge i og efter puberteten kan fåresyge give betændelse i testiklerne, hvilket kan medføre nedsat fertilitet og risiko for barnløshed.
  • Røde hunde. En mild virussygdom med forkølelse, let feber og udslæt hos børn. Vaccination mod røde hunde skal først og fremmest forhindre, at piger vokser op uden at være immune og derfor kan smittes, når de bliver gravide. Kvinder risikerer nemlig at føde børn med misdannelser, hvis de får røde hunde i første halvdel af graviditeten.
  • Livmoderhalskræft hos piger. Skyldes bestemte typer af human papillomavirus, også kaldet HPV, som smitter ved seksuel kontakt. HPV-infektion er meget almindelig – især blandt unge. De fleste har ikke symptomer af infektionen, som ofte forsvinder af sig selv. Hos nogle bliver virusinfektionen dog kronisk og kan føre til celleforandringer på livmoderhalsen, som senere kan udvikle sig til kræft. Udover at forebygge en række kræftformer, der rammer kvinder, er HPV-vaccinen godkendt til at forebygge analkræft. En sygdom der rammer både mænd og kvinder. Der er desuden en god formodning om, at vaccinen vil kunne beskytte mod peniskræft og mundsvælgkræft. Desuden beskytter vaccinen mod kønsvorter 9 ud af 10 tilfælde.